De zitting is één van de belangrijkste onderdelen van de procedure bij de rechtbank. Tijdens de zitting kan de rechter namelijk direct vragen stellen aan de partijen en kan hij/zij ook een indruk krijgen van de mensen die bij een zaak betrokken zijn.
Naast belangrijk, is een zitting vaak ook spannend. Om je te helpen bij de voorbereiding, schrijf ik enkele kennisartikelen over de zitting.
In dit kennisartikel: hoe ziet een zittingszaal eruit?
Op het plaatje hieronder kan je de indeling van de zittingszaal zien:
In de zittingszaal dit de ene partij helemaal links, met zijn/haar advocaat aan de rechterkant. De andere partij zit helemaal rechts, met zijn/haar advocaat aan de linkerkant. Zo zitten de advocaten (die de zaak met professionele afstand behandelen) het dichtst bij elkaar en is er juist veel fysieke afstand tussen de partijen. Met hoogoplopende emoties is dit opstelling die het beste werkt.
De rechter zit tegenover de partijen. Hij of zij leidt de zitting, luistert naar de partijen, stelt vragen en neemt uiteindelijk de beslissing.
Naast de rechter zit de griffier, vaak achter een computer. De griffier maakt aantekeningen van wat er op de zitting gezegd wordt. Op die manier kan de rechter nog eens teruglezen wat er precies gezegd is. Vaak zijn griffiers hoogopgeleide juristen die ook inhoudelijk bij de voorbereiding van de zaak betrokken zijn én die de rechter helpen bij het nemen en opschrijven van de beslissing.
In veel familiezaken neemt er ook een vertegenwoordiger van de Raad voor de Kinderbescherming plaats. Zo’n persoon werkt niet bij de rechtbank en neemt daarom geen plaats aan de tafel van de rechter. De Raad voor de Kinderbescherming is ook geen partij in de zaak, maar heeft een adviserende rol. Daarom zit de vertegenwoordiger van de Raad vaak op een eigen plek, zo tussen de rechter en de partijen in.
Verder staan er vaak nog stoelen achterin de zaal. In principe is een familierecht zitting besloten en mogen dus alleen de partijen en personen met een adviserende taak naar binnen. Bij uitzondering mag er echter soms toch publiek mee de zittingszaal in. Je kan dan denken aan een stagiair van één van de advocaten of een medewerker van de rechtbank die wordt opgeleid. Zo’n persoon kan dan plaatsnemen op één van de stoelen achterin.
Als laatste nog een leuke wetenswaardigheid. In veel zittingszalen in Nederland kan je Koning Willem-Alexander in de ogen kijken. Er hangt namelijk een portret van de Koning achter de rechter. Dit is omdat het Koningshuis een symbool van ons land en de rechtsstaat is. Alle nieuwe wetten worden ook door de Koning ondertekend.